Wanneer communicatie stokt door een ouderschapsplan dat niet wordt aangepast

Een klantverhaal uit de praktijk

Iedere week laten we in deze rubriek een ouder aan het woord over een uitdaging in co-ouderschap. Vandaag delen we het verhaal van Ruben (38), een vader die jarenlang prettig communiceerde met zijn ex-partner over hun dochter van 15. Totdat een belangrijk gesprek over het ouderschapsplan alles veranderde.

"De overdracht ging ineens anders. Ineens bleef ze in de auto zitten en kwam niet meer binnen."

Al jaren verliep de communicatie met mijn ex-partner soepel. We waren al een tijd gescheiden en hadden een goed ritme gevonden in de zorg voor onze dochter van 15. Appjes werden beantwoord, afspraken werden nagekomen en de overdracht was luchtig. Geen spanningen, geen strijd. Totdat ik het ouderschapsplan ter sprake bracht.

In ons ouderschapsplan stond dat we jaarlijks de afspraken zouden evalueren en aanpassen waar nodig. Inmiddels was onze dochter ouder en waren er op financieel en praktisch vlak veranderingen die besproken moesten worden. Dus stuurde ik een berichtje: Kunnen we binnenkort samen kijken of alles nog passend is? Geen reactie.

Ik probeerde het nog eens. Weer niets.

Langzaam merkte ik dat het contact veranderde. Waar we elkaar eerst binnen even praatten over onze dochter, bleef ze nu in de auto zitten bij de overdracht. Appjes werden beantwoord met enkel "oké" of bleven onbeantwoord. Het voelde alsof er een muur werd opgetrokken en ik had geen idee waarom.

"Ik werd cynisch en afstandelijk – en dat werkte door in mijn band met mijn dochter."

Mijn frustratie groeide. Ik begreep niet waarom het herzien van het ouderschapsplan ineens zo'n probleem werd. Ik wilde geen strijd, ik wilde alleen bespreken wat voor ons beiden praktisch en eerlijk zou zijn. Maar omdat ik nergens gehoor kreeg, voelde ik me machteloos.

En dat had effect. Ik merkte dat ik kortaf werd, minder geduld had. Mijn dochter begon vragen te stellen: Waarom praten jij en mama niet meer normaal? Toen ik via haar hoorde dat mijn ex tegen haar had gezegd dat ik "alleen maar op geld uit was", knapte er iets in mij. Ik vond het zo oneerlijk. Ik overwoog een advocaat in te schakelen om haar te dwingen het gesprek aan te gaan.

Maar ik wist ook: als ik die route zou kiezen, zou onze communicatie nog verder verslechteren.

"In twee sessies heb ik de communicatie hersteld."

Via via hoorde ik over communicatiemediation en kwam ik bij Voorinzicht terecht. In twee 1-op-1 sessies lag de focus niet op het ouderschapsplan zelf, maar op hoe ik de communicatie met mijn ex kon herstellen.

Door samen te kijken naar mijn manier van communiceren en de blokkades in ons contact, kreeg ik nieuwe handvatten om het gesprek te openen. En tot mijn verrassing ging het soepeler dan ik had verwacht. De weerstand bij mijn ex verdween, en stukje bij beetje herstelde onze communicatie zich weer. “Goed nieuws, we hebben het ouderschapsplan samen doorgelopen en aanpassingen gemaakt.”

Herkenbaar?

Loopt de communicatie met je ex vast en weet je niet hoe je het kunt doorbreken? Soms is het niet het onderwerp zelf dat voor spanning zorgt, maar de manier waarop het gesprek wordt gevoerd.

Laten we samen kijken hoe je weer grip krijgt op de communicatie. Plan een gratis online kennismakingsgesprek via de link hieronder

Wil jij ook je verhaal delen in deze rubriek? Laat het me weten! Open, eerlijk en zonder oordeel – want échte verhalen helpen anderen vooruit.

Volgende
Volgende

Hoe een slechte co-ouderschapssituatie je werk kan beïnvloeden